Продовольче та речове забезпечення — складові потужної армії12 Червня 2023р.АрміяINFORM, онлайн-медіа Міністерства оборони України, провело репортаж на кафедрі військової підготовки: Харчування та зручний одяг і взуття — базові потреби кожної людини, без яких неможливо уявити її комфортне існування. Але, якщо в цивільному житті ти сам обираєш раціон харчування та вбрання, то в армії — це налагоджений процес, за який відповідають визначені підрозділи Сил логістики Збройних Сил України. Наразі завдання перед ними стоїть надскладне, адже своєчасне забезпечення особового складу підрозділів якісним харчуванням і військовою формою одягу та взуттям — це суттєві складові потужної армії. Про історію створення та як здійснюється підготовка фахівців продовольчого і речового забезпечення на Кафедрі військової підготовки КНЕУ імені Вадима Гетьмана — далі в матеріалі АрміяInform. Кафедра військової підготовки була створена у березні 2017 року, але попри свій доволі молодий вік, тут пройшли підготовку понад 650 осіб. Майбутні молодші офіцери запасу протягом двох років методом «військового дня» без відриву від основного місця навчання проходять вишкіл за двома військово-обліковими спеціальностями:
Проводять набір на навчання з 1 лютого кожного року. Навчання здійснюється відповідно до програми військової підготовки офіцерів запасу, затвердженої Командувачем Сил логістики Збройних Сил України. На другому курсі випускники КВП проходять навчальний збір, на якому упродовж місяця відпрацьовують набуті навички в польових умовах. Організація якісного харчування особового складу підрозділів вимагає високих знань та відповідальності. Тому на групових і практичних заняттях приділяється велика увага відпрацюванню приготування страв та вивченню технічних засобів продовольчої служби, за допомогою яких здійснюється приготування їжі в польових умовах. — Громадяни, які проходять підготовку за програмою офіцерів запасу, крім того, й самі беруть безпосередню участь у приготуванні їжі із врахуванням постійного вдосконалення меню залежно від завдань та пори року. Їм потрібно правильно розподілити визначений перелік продуктів відповідно до Порядку застосування Каталогу продуктів харчування, затвердженого наказом МОУ № 140 від 29.04.2020, розробити смачне меню, калорійність якого має бути не меншою за 3500 калорій та складатися зі свіжої приготованої їжі. І я на всіх заняттях акцентую на цьому увагу, адже сухий пайок хоч і чудове рішення, але військовослужбовцям необхідне повноцінне гаряче харчування, — наголосив доцент кафедри військової підготовки КНЕУ імені Вадима Гетьмана Прима Микола Васильович. Викладачі обох напрямків під час занять прагнуть навчити майбутніх офіцерів запасу знаходити нестандартні рішення, щодо забезпечення військовослужбовців якісним харчуванням і військовою формою одягу та взуттям. Також, на заняттях велика увага приділяється захисту, обороні, охороні та маскуванню місць для розміщення складів та польових пунктів харчування з урахуванням особливостей місцевості та під час бойових дій. Майбутні офіцери запасу усвідомлюють важливість подальшої служби і з нетерпінням чекають відпрацювання навичок під час навчального збору. Микола Васильович з гордістю розповідає про своїх вихованців, які проходять службу у ЗС України і на теперішній час здійснюють логістичне забезпечення у найгарячіших місцях ведення бойових дій. — Ми продовжуємо спілкуватись із нашими випускниками, деякі з них і надалі консультуються з викладачами з окремих питань. Адже деякі нюанси з’являються вже після розподілу у військову частину. Слід розуміти, що здійснення продовольчого та речового забезпечення у мирний та військовий час мають суттєві відмінності. Наші вихованці постійно вдосконалюються та поширюють свій світогляд.
Взагалі, за 7 років існування КВП пройшла певний шлях розвитку. На Кафедрі проводяться заняття із загальної військової підготовки, де студенти вивчають тактичну медицину, ознайомлюються із різними зразками озброєння та стріляють в електронному тирі, який оснащений імітаційними зразками автомата АК-74, пістолета Beretta 92 та іншої зброї. З допомогою Командування Сил логістики Збройних Сил України, зусиллями керівництва Університету та викладачів кафедри в навчальних класах знаходяться необхідні зразки технічних засобів продовольчої служби, речового майна та сухих пайків, посуду, столових приборів, які використовуються для проведення занять з майбутніми офіцерами. Наразі в розробці клас тактико-спеціальної підготовки, укомплектують його ПЕОМ та обладнанням для роботи з цифровими топографічними картами та макетом місцевості для проведення занять з тактико-спеціальної підготовки. |